КУП Краљице Марије

Slide
Последње вести
  • Успешно одржан III Међународни Краљевски куп "Краљице Марије" у фудбалу за девојчице, под покровитељством ЊКВ Принцезе Данице Карађорђевић и уз подршку општине Врњачка Бања
  • Учествовало је преко 160 девојчица из осам клубова из разних делова наше земље и Црне Горе

Краљевски КУП Краљице Марије 2020

ЊКВ принцеза Даница Карађорђевић

Писмо покровитеља

Веома ме је обрадовала иницијатива организацијe Купа Краљице Марије у женском фудбалу у Врњачкој Бањи и са великим задовољством прихватам покровитељство овог значајног догађаја.

Oчувањe и промовисањe традиционалних вредности кроз спорт код најмлађих узраста je нешто што веома подржавам.

Верујем у очување традиције кроз славна имена наших предака. Краљица Марија је једна од најсјајнијих историјских личности у нашем народу и узор за сва времена. Зато свим девојчицама желим пуно успеха, да верују у себе и да се још дуго окупљају овим поводом. Да развијају спортски дух, хуманост, заједништво и буду поносне на своје наслеђе.

Пуно вас поздрављам,

Принцеза Даница Карађорђевић

Куп Краљице Марије

У Врњачкој Бањи је 20. јуна, дан уочи обележавања 59 година од упокојења највољеније српске краљице, одржан први краљевски „Куп Краљице Марије“ у женском фудбалу, под покровитељством Принцезе Данице Карађорђевић, а у организацији Женског фудбалског удружења „Краљица Марија“ из Новог Села и уз подршку општине Врњачка Бања.

Турнир је организован у част Њеног Величанства краљице Марије Карађорђевић, у славу њеног живота и имена.

"Као највећа добротворка и највољенија краљица у историји српског народа, предана мајка и супруга, била нам је узор и инспирација као пример вредности које у сваком времену девојчице могу и треба да следе од најранијих узраста", објаснио је Марио Мајсторовић, председник ЖФК ”Краљица Марија” и подсетио на речи владике Николаја Велимировића који је рекао:

"У краљици Марији српски народ је нашао све оно за чиме је жудео: идеалну владарку, добру супругу, пожртвовану мајку, вредну домаћицу, достојанствену краљицу." – подсетио је он.

Мајсторовић је истакао да је управа клуба у жељи да оживи светлу традицију, упутила молбу Њеном Краљевском Височанству Принцези Даници Карађорђевић, супрузи Принца Филипа и мајци Принца Стефана, за коју сматрају ”да у модерном времену на најдостојанственији начин представља заоставштину дама из Карађорђевог дома”, да узме под покровитељство овај догађај.

Принцеза Даница је са великим задовољством прихватила позив и постала покровитељ Купа Краљице Марије у Врњачкој Бањи.

У Купу је учествовало 8 екипа из свих крајева Србије и то ЖФК Рад Београд, ЖФК Винча, ЖФК Плава звезда Крагујевац, ЖФК Борац Чачак, ЖФК Јединство Уб, ЖФК Ивањица и ЖФК Краљица Марија. У веома захтевном такмичењу које је окупило преко 160 девојчица и обухватало утакмице по групама на чак 4 терена у исто толико насеља, трофеј Купа Краљице Марије заслужено је, после велике борбе, освојила екипа ЖФК Плава звезда из Крагујевца. Друго место освојила је сјајна екипа ЖФК Јединства из Уба, а треће место екипа домаћина, ЖФК Краљица Марија. За најбољег играча турнира проглашена је Пауновић Тијана из ЖФК Јединство Уб, најбољи стрелац је Јевтовић Јелена из ЖФК Краљица Марија, а најбољи голман Величковић Милица из ЖФК Плава звезда Крагујевац.

Намера нам је да такмичење постане традиционално, да се одржава увек викенд око 22. јуна, да окупља све више екипа и реномираних клубова из целе земље, да се кроз промоцију спорта и здравог начина живота развија спортски и витешки дух, фер плеј, упознају и приближе заоставштина, вредности и култура нашег народа најмлађим узрастима.

Галерија слика

Постаните део ЖФК Краљица Марија