Актуелности

Slide
Последње вести
  • Наше принцезе избориле нерешен резултат на тешком гостовању у Чачку у оквиру 16. кола Развојне лиге Запад и тиме наставиле серију од чак 4 утакмице без пораза, уз 3 победе, без примљеног гола.
  • Краљице убедљиве на гостовању у Ужицу ✊✊ СЖФУ “Јединство путеви” Ужице - ЖФК “Краљица Марија” 0:3

Актуелности

27.04.2022.

ЊКВ принцеза Љубица Карађорђевић о Краљици Марији

“Замислите Вршац тридесетих година прошлог века. На породично имање стиже ауто, кабриолет спуштеног крова. За воланом је лепа млада жена, косе везане свиленом марамом. На задњем седишту седе три дечака и утркују се ко ће први искочити из аута. Свратили су да направе паузу, путују из Румуније на Опленац, па да мало одморе.

Ова прича не би била чудна да жена за воланом није била краљица Марија, и да на задњем седишту свог кабриолета није возила будућег краља и два краљевића. Сама, без телохранитеља и помпе.

Ову причу смо чули пре пар година од једне породице из Вршца, и тада је на мене оставила јак утисак.

Краљица Марија је била страствен возач и прва жена за воланом у Србији. Често би возила до своје породице у Румунији, до Бледа или приморја, али је аутом стигла чак и до Париза. Вероватно је зато била и највиши покровитељ Аутомобилског клуба Краљевине СХС.

Осим што је крстарила друмовима у Ролс Ројсу, краљица Марија је била и високо образована, говорила је пет страних језика, а свој живот је посветила хуманитарном раду. Чак и у изгнанству, као удовица са три сина, далеко од отаџбине и без финансијске сигурности, помагала је нашим ратницима, рањеницима, деци и старима.

За последњу међу овим фотографијама нисам сигурна да је њена, али бих волела да јесте. Била би то само још једна кап у чаши огромног дивљења које имам према овој изванредној жени, краљици, мајци. ❤️“

#kraljicamarija #karadjordjevic #kraljica

Постаните део ЖФК Краљица Марија